Warszawa konferens

Inte för att jag varit på så många EU-konferenser men måste nog säga att detta var den mest intressanta.

Var där med de andra EU-ambassadörerna, alltid kul att byta erfarenheter som småföretagare mellan länderna, 
Först inledde Johanna Drake som är från EU-kommissionen som är ansvarig för SMEs(Small medium enterprises). Därefter pratade Polens Vice Premiärminister etc.


Allt kretsade kring behovet av att öka andelen kvinnliga företagare runt om i Europa, vad som behövs etc. 
En manlig journalist från Litauen sa i stil med att kvinnor bara startar eget för att ha något att göra när deras män är ute och tjänar de riktigt stora pengarna eller tvingas pga av familjens dåliga ekonomiska situation. Rätta mig gärna om någon kommer ihåg exakt av er som var på plats. Detta skapade iaf livlig debatt om man säger så. 
Det visar också att vi kommer från olika bakgrunder, har olika syn, har olika möjligheter och förutsättningar etc.

Berättar mer om konferensen senare då allt jag antecknade är kvar i ett anteckningsblock i Sthlm.

Tog en snabb sväng och åkte runt med en taxi där en chaufför guidade mig runt på
knagglig engelska. Taxiresan på em halvtimma kostade nästan lika mycket som att bara sätta ssig i en taxi i Stockholm.

Här är Gamla Stan, mycket mysigt och fint!

Hade gärna tillbringat mer tid i denna stad som verkar väldigt mysig.






På kvällen var det dags för galamiddag i det mäktiga kulturhuset.


Under middagen med Carin från tillväxtverket och Lillemor.

Jag påväg hem från galamiddagen...


Därefter var det dags att bege sig hem till hotellet och tidigt dagen efter vidare mot Göteborg.

------
Skrev nedan den 15e aug och har u tittat upp vad som gäller, bättre sent än aldrig:)

Hörde någon gång, om jag minns allt rätt, att Björn Gustafsson uttalade sig om att han blev irriterad om någon filmade några av hans skämt och la upp på Youtube. Det kräver ju då att man måste skriva nytt material till varje event eller arrangemang. Har även hört flera föreläsare utttala sig om att det inte är så kul för då förstör det ju själva "the big moment" och gör att det inte blir unikt och lika roligt när man skall dra det under sin egna föreställning/föreläsning etc.
Man vill ju att det man säger där och då skall kännas unikt för de deltagare/den publiken som är där just då och inte något som känns uttjatat. Även om man anpassar sitt innehåll/språk etc till just den målgruppen man är där för vid det aktuella tillfället så är ju en del grejer man gör/säger likadant.

Jag hörde att flera föreläsare/komiker etc uppmanar folk att stänga av om de filmar eller att det endast skall användas i privat bruk. Så att det sen inte kommer på Youtube eller liknande. Började själv be om det för ett bra tag sen.

Vet att en del arrangörer har regler/lag på att det inte får filmas utan talarens tillstånd. Man är som med en konstnär fast i tal och äger sitt innehåll som andra inte får missbruka men skall titta upp detta lite
mer noggrannt. Fick bara höra detta nyligen då en föreläsare berättade att han blev påhoppad när han bad en kvinna stänga av. Hon sa att hon hade rättigheter att spela in men att han sen vann det "caset" för att det jämfördes med en konstnär eller något sådant. Skall titta upp det som sagt ytterligare för hörde nyss.
Tack Svenskt Näringsliv för hjälpen med några sådana grejer! De tog bort tex ett inslag med mig på ca 10 min från typ 2008 eller nåt.

Sammanfattningsvis så gäller;
En föreläsning får spelas in, det är att jämställa med att göras anteckningar så länge inspelningen används för enskilt bruk, för sig själv eller den närmsta kretsen så är detta lagligt. Gränsen går vid vidare spridning. Om föreläsningen expempelvis läggs ut på nätet så blir det ett brott mot Upphovsrättslagen.
Enligt Sanna Wolk som är jur.dr, forskare vid Stockholms universitet och specialiserad på Immaterialrätt, enligt Sveriges Univeritetslärarförbund menar att det är OK att spela in en föreläsning ur ett upphovsrättsligt pespektiv. En föreläsning får alltså spelas in och användas för eget bruk. Den får också spridas till den närmaste vänkrets. Det rör sig kanske om högst 6-8 personer, exakt hur många är inte klarlagt, säger hon i en artikel hos Sveriges Universitetslärarförbund. Föreläsningen får alltså spridas i närmaste kretsen men där går gränsen. Den får med andra ord inte läggas ut på nätet, skrivas av exakt, ges ut i bokform eller göra kompendium och sälja eller liknande. Då är det intrång i upphovsrätten.
Om det är en föreläsning så är den som sagt upphovsrättsligt skyddad. Men man måste själv se till att hitta det och aktivt se till att det tas bort. Det gäller oavsett om det är en föreläsning, en film eller en dvd. De flesta Internetleverantörer tar bort sådant om man påpekar det. En sådan funktion finns även på Youtube så att man kan säga till så ska de plocka bort materialet.

Natti natti!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0