Sista nycklar i Academy of Excellence

De deltagare som gått vår 10-veckorsutbildning på Academy of Excellence har nu haft sina tre sista nycklar.

Rekrytering & Talangförsörjning med inspiratören och vår ansvarige inom detta ämne, Svante Randlert.
Stort fokus på hur vi jobbar med vårt Employer Brand som småföretagare och attraherar de bästa medarbetarna för att få vårt lilla bolag att växa. En väldigt uppskattad nyckel och ett måste för att ta nästa steg i sin expansion.
Svante Randlert är VD på Academic Communication som är systerbolag till Academic Work och de om några vet ju det här kring rekrytering och talangförsöjning som har det som affärsidé och har under 12år gått från 0 till 1,8 miljarder i omsättning. Imponerande.

Nästa nyckel följs upp med Framgångsrika Team. När man nu anställt de här personerna som skall lyfta bolaget. Hur får man dem att prestera ihop och hur får man ut maximalt av denna grupp. Denna nyckel är det Anders Lundin som håller i. En mycket uppskattad föreläsare och en av Sveriges mest anlitade inom detta område.


Sista nyckeln är det Ledarens privata Ekonomi som gäller. Då är det Per Håkan Börjesson som är VD för Spiltan Fonder och kanske mest känd för sin bok "Så kan alla svenskar bli miljonärer". Här är fokus på hur vi som småföretagare kan ta ut pengar på bästa sätt, alltså lön kontra utdelning kontra inlåning till bolag etc.
Det bästa är kanske inte att ta ut en jättelön med hög skatt och ingen utdelning?Även intensivkursen med samma upplägg som 10-veckorsutbildningen fast med 5 heldagar
har sina sista nycklar och sina sista 2 dagar nu och avslutas i samband med eventet.


Föreläsning Entreprenörskap i Norge

Norge Norge Norge är återigen på min blogg!

Föreläsning i Levanger efter en flygresa till Trondheim. En mysig lite by ca 40 min från Trondheim.

Ungt Entreprenörskap stod på schemat och inspirera alla dessa ungdomar som vill starta eget att verkligen ta steget.

Återigen är det som alltid i Norge, glatt, trevligt och positivt. Det gillar jag!
Här från nedan bild tog jag mig en promenad på "huvudgatan".


Det var bara ungdomar, allt ifrån de som ville starta eget inom filmproduktion till sångpedagoger.

Inspiration och att våga ta steget till att bli entreprenör var min uppgift att försöka förmedla.
Och det kändes bra. Inte konstigt när man blir så väl omhändertagen och känner sig som en i gruppen:)

Sen hade vi lite workshops med min bok som pris:)
------------------------------------
Snart skall jag få upp min nya hemsida. Skall bli kul! Men det har dröjt ett tag så allt kommer nog inte komma upp samtidigt utan del för del finns snart ute:) så kommer den fyllas på och bli komplett inom kort:)

Warszawa konferens

Inte för att jag varit på så många EU-konferenser men måste nog säga att detta var den mest intressanta.

Var där med de andra EU-ambassadörerna, alltid kul att byta erfarenheter som småföretagare mellan länderna, 
Först inledde Johanna Drake som är från EU-kommissionen som är ansvarig för SMEs(Small medium enterprises). Därefter pratade Polens Vice Premiärminister etc.


Allt kretsade kring behovet av att öka andelen kvinnliga företagare runt om i Europa, vad som behövs etc. 
En manlig journalist från Litauen sa i stil med att kvinnor bara startar eget för att ha något att göra när deras män är ute och tjänar de riktigt stora pengarna eller tvingas pga av familjens dåliga ekonomiska situation. Rätta mig gärna om någon kommer ihåg exakt av er som var på plats. Detta skapade iaf livlig debatt om man säger så. 
Det visar också att vi kommer från olika bakgrunder, har olika syn, har olika möjligheter och förutsättningar etc.

Berättar mer om konferensen senare då allt jag antecknade är kvar i ett anteckningsblock i Sthlm.

Tog en snabb sväng och åkte runt med en taxi där en chaufför guidade mig runt på
knagglig engelska. Taxiresan på em halvtimma kostade nästan lika mycket som att bara sätta ssig i en taxi i Stockholm.

Här är Gamla Stan, mycket mysigt och fint!

Hade gärna tillbringat mer tid i denna stad som verkar väldigt mysig.


På kvällen var det dags för galamiddag i det mäktiga kulturhuset.


Under middagen med Carin från tillväxtverket och Lillemor.

Jag påväg hem från galamiddagen...


Därefter var det dags att bege sig hem till hotellet och tidigt dagen efter vidare mot Göteborg.

------
Skrev nedan den 15e aug och har u tittat upp vad som gäller, bättre sent än aldrig:)

Hörde någon gång, om jag minns allt rätt, att Björn Gustafsson uttalade sig om att han blev irriterad om någon filmade några av hans skämt och la upp på Youtube. Det kräver ju då att man måste skriva nytt material till varje event eller arrangemang. Har även hört flera föreläsare utttala sig om att det inte är så kul för då förstör det ju själva "the big moment" och gör att det inte blir unikt och lika roligt när man skall dra det under sin egna föreställning/föreläsning etc.
Man vill ju att det man säger där och då skall kännas unikt för de deltagare/den publiken som är där just då och inte något som känns uttjatat. Även om man anpassar sitt innehåll/språk etc till just den målgruppen man är där för vid det aktuella tillfället så är ju en del grejer man gör/säger likadant.

Jag hörde att flera föreläsare/komiker etc uppmanar folk att stänga av om de filmar eller att det endast skall användas i privat bruk. Så att det sen inte kommer på Youtube eller liknande. Började själv be om det för ett bra tag sen.

Vet att en del arrangörer har regler/lag på att det inte får filmas utan talarens tillstånd. Man är som med en konstnär fast i tal och äger sitt innehåll som andra inte får missbruka men skall titta upp detta lite
mer noggrannt. Fick bara höra detta nyligen då en föreläsare berättade att han blev påhoppad när han bad en kvinna stänga av. Hon sa att hon hade rättigheter att spela in men att han sen vann det "caset" för att det jämfördes med en konstnär eller något sådant. Skall titta upp det som sagt ytterligare för hörde nyss.
Tack Svenskt Näringsliv för hjälpen med några sådana grejer! De tog bort tex ett inslag med mig på ca 10 min från typ 2008 eller nåt.

Sammanfattningsvis så gäller;
En föreläsning får spelas in, det är att jämställa med att göras anteckningar så länge inspelningen används för enskilt bruk, för sig själv eller den närmsta kretsen så är detta lagligt. Gränsen går vid vidare spridning. Om föreläsningen expempelvis läggs ut på nätet så blir det ett brott mot Upphovsrättslagen.
Enligt Sanna Wolk som är jur.dr, forskare vid Stockholms universitet och specialiserad på Immaterialrätt, enligt Sveriges Univeritetslärarförbund menar att det är OK att spela in en föreläsning ur ett upphovsrättsligt pespektiv. En föreläsning får alltså spelas in och användas för eget bruk. Den får också spridas till den närmaste vänkrets. Det rör sig kanske om högst 6-8 personer, exakt hur många är inte klarlagt, säger hon i en artikel hos Sveriges Universitetslärarförbund. Föreläsningen får alltså spridas i närmaste kretsen men där går gränsen. Den får med andra ord inte läggas ut på nätet, skrivas av exakt, ges ut i bokform eller göra kompendium och sälja eller liknande. Då är det intrång i upphovsrätten.
Om det är en föreläsning så är den som sagt upphovsrättsligt skyddad. Men man måste själv se till att hitta det och aktivt se till att det tas bort. Det gäller oavsett om det är en föreläsning, en film eller en dvd. De flesta Internetleverantörer tar bort sådant om man påpekar det. En sådan funktion finns även på Youtube så att man kan säga till så ska de plocka bort materialet.

Natti natti!

Påväg till EU-konferens i Warszawa...

...för kvinnors entreprenörskap i räkenskap som EU-ambassadör!

Vägen dit...va mer "dramatisk" än jag förväntade mig!

Jag åkte dit dagen innan konferensen skulle starta. När jag landade gick jag direkt till Turistinformationen för att veta vilka de officiella taxibolagen var. Det var ju mörkt ute så jag ville veta att jag kom rätt och åkte säkert.

Kvinnan där pekade och visade mig vart jag skulle gå. Jag gick dit och möttes av en man med taxiskylt på magen som frågade vart jag skulle, tog min resväska och jag skulle då hoppa in i taxin...MEN då kommer en äldre kvinna fram och stoppar mig. Hon visar upp en bricka och säger något i stil med att hon är från Bodyguard-Polska Säkerhets...blablabla och fortsätter "he is dangerous", om taxichauffören. Jag ur taxin med min resväska och kvinnan säger "vänta här 5 min".

Jag väntade på kvinnan i ca 5 min medan mannen under tiden försökte ta min väska för att visa att han kunde köra mig. Efter några min kommer hon tillbaka, säger återigen "he is dangerous" och frågade vart jag skulle.  Någon minut senare satt jag i en annan taxibil påväg till hotellet. Först kände jag Puhh, tur hon kom men sen undrade jag varför han va så farlig? Undra vad som hade hänt? MEN sen greps jag av panik. Tänk om det var hon som var farlig. Varför skulle hon helt plötsligt komma och om han nu va så farlig, varför tog de inte fast honom? Hon sa att hon va från Bodyguard etc men det var ju inte så att jag tittade noggrannt på den där brickan och bara för att hon va kvinna-varför skulle jag egentligen lita mer på henne? Om hon var med i någon liga så är det klart de skickar fram henne.
Ringde därför både min mamma och pappa och satt och pratade med dem hela vägen från flygplatsen till Hilton hotell.

Jag kom fram och allt gick bra så ingen fara på taket men kändes lite konstigt.

MEN när jag checkat in och kommer upp med väskan till hotellrummet va jag helt slut så orkade knappt titta mig runt omkring. Ställde väskan, hängde av mig och gick in på rummet med den nybäddade sängen. Då hör jag någon från toaletten. Fick panik återigen,  ser mig omkring och ser att en resväska står öppen längre bort, kläder hängde på en stol så jag tog snabbt tog mina grejer, sprang ut och ner i receptionen igen. Skällde lite, jag kände mig ju som en inbrottstjuv.


Ficknytt rum. Va helt slut så beställde mat till rummet och sen knackar det på dörren igen. Då kom de med en "förlåt-fruktkorg", se bild ovan. Jag som kund gick från arg till glad:) Tänk vad lite extra service kan göra om man som leverantör gjort fel.

Jag somnade sedan glad (med säkerhetskedjan på)...:)

MEN inte nog med det. Klockan 3 på natten ringde telefonen men ingen i andra delen. Sen ringde det vid 4-tiden igen och sen kl 5. Då la jag av luren. Undrade vad som hade hänt. Fina Hilton hade förvandlats till ett spökhus.
Berättade detta på frukosten och då hade det hänt samma sak med två andra. Så jag till receptionen igen. De skämdes så, de hade fått fel på sin väckningssamordnare eller vad det heter så nu bjöd de på maten jag beställde kvällen innan, internet och lite annat smått och gott. Alltid något och jag åkte därifrån nöjd ändå trots lite små oförutsedda händelser på vägen. Snacka om Vårda i våga, vårda vinn:)

Mer om konferensen inom kort på bloggen...

Måste säga Nej till en del men Ja till något nytt:)

Det är inte långt kvar nu tills det är dags att ta sig an ett nytt projekt i livet, att bli mamma:) (om allt går bra)

Har tyvärr inneburit att man inte kan eller får vara med på allt som man önskar eller önskat. Men det kommer ju förhoppningsvis något fantastiskt i januari och alla som varit med om det säger ju att det är det mest fantastiska de varit med om...

Jag skulle tex. varit i Botswana nu och pratat kvinnligt entreprenörskap. Men istället sitter jag i GBG och känner hur kylan tränger igenom fönstren...men jag är inte bitter:)
Fick två stycken förfrågningar om att vara med i två stycken olika TV-program som skall sändas i vår men eftersom det var inspelningar då under längre period så gick inte det nu men det går förhoppningsvis fler tåg:)
Har även fått tacka nej till en del annat eftersom jag inte mått så bra...men samtidigt innebär det att jag säger Ja till något nytt i livet:)

Vi var i förra veckan och fick veta att vi skall få en liten tjej...en ny liten Therese helt enkelt:)
Jag va ju näst intilll bombsäker på det innan. Mycket varför jag trodde på det är eftersom alla på min mammas sida har fått tjej som är äldst...
Och i livet är fortfarande min gammelmormor på 90 år, min mormor, min mamma, jag och nu en femte generation. Det är inte speciellt vanligt idag.
Så om allt går väl så skall min gammelmormor bli gammelgammelmormor:)


RSS 2.0